Katastr nemovitostí po 1. lednu 2014

20.prosinec 2013   Autor :  Daniela Šustrová

Dne 23. srpna 2013 byl ve Sbírce zákonů publikován zákon č. 256 / 2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon), který navazuje na reformu soukromého práva a upravuje oblast evidence nemovitých věcí a právních vztahů k nim. Nový katastrální zákon doplňuje trojlístek nových vyhlášek1, jejich účinnost je stanovena rovněž na 1. ledna 2014.

Nová právní úprava přináší obnovení prověřených a osvědčených zásad známých již z minulosti a umožní lepší ochranu práv k nemovitostem. Za zmínku stojí především hlavní zásada katastru, a sice zásada materiální publicity, díky které bude mít knihovní vlastník přednost před tím, kdo v katastru nebude zapsán. Od okamžiku, kdy bude v katastru zapsáno právo k evidované nemovitosti, nikoho neomlouvá, že takový zápis nezná, a opět bude platit – co je psáno, to je dáno. Kdo bude chtít získat právo k nemovité věci, musí vyvolat vkladové řízení a podvolit se mu a od okamžiku publikování práva v katastru bude jeho právo chráněno, stejně jako bude chráněn ten, kdo bude vycházet ze zápisů uvedených v katastru. Na katastr bude díky této zásadě větší spolehnutí a údaje v něm uvedené budou považovány za úplné a správné.

Navazující zásadou, která dozná velké změny, je pak zásada intabulační. Věcná práva a práva ujednaná jako věcná se budou do katastru zapisovat povinně vkladem, zápis nájmu a pachtu do katastru není povinný a může o něj požádat každý, kdo jej chce zveřejnit. Vkladem se tak vedle práv, která vznikla, změnila se nebo zanikla ze smluv, budou rovněž zapisovat práva, která dosud vznikala, měnila se nebo zanikala ze zákona, na základě rozhodnutí, příklepem licitátora na veřejné dražbě, vydržením, přírůstkem nebo zpracováním (např. rozhodnutí soudu o určení vlastnického práva k nemovitosti, usnesení o dědictví, výmaz zástavního práva, souhlasné prohlášení o vydržení apod.).

Nová zásada priority

A do třetice se mění též zásada priority (zásada pořadí). Nový občanský zákoník stanoví, že rozhoduje doba podání návrhu na zápis práva a že práva zapsaná na základě návrhů podaných v téže době mají stejné pořadí. Nový katastrální zákon jako zvláštní předpis veřejného práva přiznává právní účinky k okamžiku, kdy byl návrh na zápis doručen katastrálnímu úřadu.

Vkladové řízení se zahajuje výhradně na návrh, který je povinně předkládán na stanoveném formuláři a který nad rámec správního řádu klade vyšší požadavky na označení účastníků řízení, neboť má-li veřejný seznam nemovitostí zakládat dobrou víru v pravdivost zapsaných údajů, musí uvádět spolehlivé údaje o všech, jichž se právní vztahy zapsané v katastru týkají.

Vkladová listina, ať již soukromá (typicky smlouvy, např. kupní smlouva, smlouva o zřízení věcného břemene, zástavní smlouva apod.) či veřejná (rozhodnutí soudu či správního úřadu, notářský zápis apod.), se bude k návrhu na vklad přikládat pouze v jednom vyhotovení. Po provedení vkladu, který lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí katastrálního úřadu o jeho povolení, bude účastníkům řízení zasláno do vlastních rukou nebo do datové schránky písemné vyrozumění o tom, jaký vklad byl do katastru proveden. Vyrozumění bude mít podobu změnového výpisu z katastru nemovitostí, ze kterého bude patrné, jaká změna a ve prospěch koho byla v katastru zapsána.

Superficies solo cedit

Nový katastrální zákon rovněž reaguje na znovuobnovení zásady zavádějící jednotné vlastnictví pozemku a stavby. Tam, kde bude ke dni účinnosti občanského zákoníku stejný vlastník pozemku a stavby, stane se stavba ze zákona součástí pozemku a tato skutečnost bude vyjádřena i v katastru nemovitostí. Údaj o budově již nebude na výpisu z listu vlastnictví veden samostatně, ale bude uveden prostřednictvím údaje o pozemku v části „způsob využití / budova“ s uvedením údaje o tom, že součástí pozemku je též stavba. Ačkoliv budova nebude existovat jako samostatný předmět práva a bude součástí pozemku, bude zakreslena v katastrální mapě. Budova, jejíž vlastník bude k 1. lednu 2014 odlišný od vlastníka pozemku, zůstane i nadále evidována na samostatném listu vlastnictví a vlastník budovy a vlastník pozemku budou mít vůči sobě navzájem zákonné předkupní právo, které se do katastru zapisovat nebude.

 

poznamka 1  Vyhláška č. 357 / 2013 Sb., katastrální vyhláška, vyhláška č. 358 / 2013 Sb., o poskytování údajů, a vyhláška č. 359 / 2013 Sb., o stanovení vzoru formuláře pro podání návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu.