Guvernátornátor v džungli

11. říjen 2011   Autor :  Petr Sokol

Schwarzenegger a volební revoluce v Kalifornii. Po akčních hrdinech často na scéně zůstává spoušť a chaos. Jejich zásahy bývají sice velmi viditelné, ale mnohdy s ne úplně prospěšnými následky. A totéž je možné říci o jednom z posledních činů Arnolda Schwarzeneggera v roli kalifornského guvernéra, s níž se rozloučil na začátku tohoto roku. Nechme nyní stranou ekonomiku, kde se mu příliš nepodařilo zkrotit státní dluh, a zaměřme se na jeho ústavní reformu, kterou prosadil za použití zbytků své popularity loni v létě.

 

Primárky
Volby do všech kalifornských volených úřadů se dosud odehrávaly v rámci systému tzv. primárek. Zákony většiny amerických států totiž politickým stranám předepisují, aby kandidáty do voleb nevybíraly stranické orgány, ale přímo voliči. Vždy několik měsíců před volbami strany pořádají svoje primární volby, v nichž voliči hlasují o tom, kdo bude konkrétní stranu zastupovat ve volbách“naostro“. Někde je třeba k účasti v primárkách být registrovaným příznivcem dané strany, jinde může hlasovat každý.
 
Návrh 14  
Arnold Schwarzenegger se na sklonku své guvernérské kariéry rozhodl tento tradiční systém v Kalifornii zásadně překopat. Podpořil v kampani před loňským červnovým referendem tzv. návrh 14, který zásadním způsobem reformoval systém primárek. Ty by se napříště pro všechny strany konaly dohromady v jeden den a jejich výsledkem by byl výběr dvou kandidátů pro samotné volby. Jenže výsledky by se už nepočítaly samostatně pro jednotlivé strany, takže by mohly do voleb postoupit i dva kandidáti z jedné strany. 
 
Tento systém se v USA nazývá „primárky džungle“, ale ve skutečnosti jde o to, co z Evropy známe jako dvoukolový většinový systém, který jen doplňuje zmíněná možnost, že v druhém kole se utkají dva reprezentanti téže strany.
 
Buď reformanátor! 
Schwarzeneggera k podpoře návrhu vedla jeho posedlost politickým středem. On totiž věří, že takto prováděné volby pomůžou středovým, umírněným kandidátům, které dosud často v primárkách porážejí zatvrzelí straníci. Vzhledem k tomu, že Kalifornie inklinuje spíše k levicovým demokratům, ale hrozí, že Schwarzenegger pomohl zavést systém, ve kterém se o příštího guvernéra utkají dva demokraté, z nichž pravda jeden asi bude umírněný. To by snad dávalo smysl, kdyby sám Schwarzenegger byl demokrat. Jenže opak je pravdou, protože bývalý guvernér patří k pravicovým republikánům. Jeho úspěšná kampaň „Buď reformanátor, hlasuj pro návrh 14“ proto připomíná již zmíněného akčního hrdinu, který nejdřív střílí a teprve potom přemýšlí, co to může způsobit.
 
Jen slabou útěchou může být fakt, že systém „primárek džungle“ asi dlouhodobě moc nezafunguje. Jeho fungování ve státě Louisiana vedlo k tomu, že obě velké strany se mu přizpůsobily a stavějí většinou už do primárek jen jednoho silného kandidáta. Většinou tak v samotných volbách soutěží třeba o post louisianského guvernéra jeden republikán a jeden demokrat. Když se jednou stalo, že postoupili dva demokraté, tak ten slabší odstoupil a jeho konkurent vyhrál bez boje. Inu ani Reformanátor tradiční pravidla politiky neohne a i zdánlivě bohulibé ústavní zásahy mohou vyjít nakonec naprázdno.