Prezident Zeman – rok první

30.duben 2014   Autor :  Josef Šíma

Milí čtenáři, těžko hledat problém, který více rozděluje českou společnost a vyvolává silnější emoce, než je proces zrodu první přímé prezidentské volby v České republice, volba samotná a mnohé kroky prezidenta Miloše Zemana, jež v mnohém boří zažité tradice a zvyklosti. Také v CI Time se k těmto tématům pravidelně vracíme. První výročí vstupu prezidenta Zemana na Pražský hrad je vynikající příležitostí podívat se zpět a hodnotit, stejně jako se zamyslet nad dalším vývojem českého ústavně-právního pořádku a politiky vůbec.

V aktuálním čísle CI Time přinášíme rozhovor s JUDr. Janem Kyselou z Univerzity Karlovy o konfliktnosti prezidentského postu, přesunech moci a hrozbě korporativismu v České republice. Na tento rozhovor navazuje analýza vedoucího Katedry politologie a mezinárodních vztahů Daniela Kunštáta, která se věnuje vnímání prezidenta Zemana českou veřejností a přináší porovnání s tím, jak veřejnost hodnotila předchozí dva české prezidenty. 

Texty Miloše Brunclíka a Ladislava Mrklase z vysoké školy CEVRO Institut a Marka Antoše z Právnické fakulty Univerzity Karlovy se následně kriticky zamýšlejí nad dalšími aspekty ročního vládnutí českého prezidenta. Názory, z nichž v tomto čísle čerpáme, zazněly na konferenci „Jeden rok od nástupu prvního přímo zvoleného prezidenta na Pražský hrad“.

V posledním textu reaguje Jaroslav Salivar, ředitel Centra bezpečnostních studií vysoké školy CEVRO Institut, na aktuální dění v Policii ČR a jejím financování. Varuje před destabilizací policie v důsledku připravovaných rozpočtových škrtů, které obsahuje střednědobý rozpočtový výhled, a organizačních změn, jež byly v této souvislosti navrženy.

Příjemné čtení!