Rok 2012 – spíše menší změny v daních, zatím…

  Autor :  Jaroslava Kypetová

Ačkoliv diskuze o daních, jejich výběru a změnách probíhají v posledním období velmi intenzivně, příští rok tolik převratných změn nepřináší. Desítky změn nejen daňových zákonů se stanou účinnými nejdříve v roce 2013.

 

DPH – pomůže reverse-charge v boji s daňovými úniky?

Změna sazby daně z přidané hodnoty z 10% na 14 % představuje vlastně zanedbatelnou úpravu ve srovnání s aplikací tuzemského reverse-charge. Důvodem změny je boj proti tzv. kolotočovým obchodům, kdy stát vyplatí nárokovaný nadměrný odpočet jedné firmě v řetězci, ovšem daň nebude jinou spolupracující firmou nikdy od­vedena, neboť tato se mezitím octne v konkurzu. 

Podvody se dle ministerstva financí objevují často právě v oblasti stavebnictví, a proto od ledna nabude účinnosti úprava režimu přenesení daňové povinnosti při poskytnutí stavebních nebo montážních prací, zakotvená v § 92e zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Jde o odloženou účinnost novely z března letošního roku. Systém přenesení daňové povinnosti, neboli reverse-charge, se standardně využívá v mezinárodním obchodě u řady služeb, od dubna u některých okrajových činností v tuzemsku (druhotné suroviny, emisní povolenky, dodávky zlata).

Při běžném mechanismu DPH má plátce, který zdanitelné plnění uskutečnil, povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečněné zdanitelné plnění. V režimu přenesení daňové povinnosti je povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu přenesena na příjemce plnění. V rámci tohoto režimu má tedy povinnost přiznat a zaplatit daň plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění v tuzemsku uskutečněno. Plátce, který dotčené zdanitelné plnění uskutečnil, vystaví daňový doklad, kde oproti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH – namísto toho uvede sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého bylo plnění uskutečněno. 

Výše uvedené pravidlo se vztahuje na stavební a montážní práce vymezené kódy klasifikace CZ-CPA 41–43. Jde o naprostou většinu prací (nejen stavby, ale také opravy, např. činnosti instalatérů, malířů, elektrikářů). Je-li poskytovatel i příjemce plátcem, musí tento způsob zdaňování využít. Povinnou přílohou daňového přiznání se pak stává pouze elektronicky zasílaný přehled všech přijatých plnění, která by měla umožnit křížovou kontrolu mezi evidencí zasílanou poskytovatelem a příjemcem stavební a montážní služby. 

Reverse-charge se tedy netýká pouze stavebních firem, ale prakticky všech plátců. 

V informaci, kterou na začátku listopadu vydalo Ministerstvo financí, se mj. uvádí: „Jestliže příjemce plnění (plátce) pořizuje přijaté zdanitelné plnění výlučně pro soukromou potřebu, nebo výlučně pro plnění, které není předmětem daně, není v postavení osoby povinné k dani a v tom případě se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti… Obdobně se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti, pokud např. obec pořizuje plnění pro potřeby související výlučně s její činností při výkonu veřejné správy, při níž se nepovažuje za osobu povinnou k dani (viz § 5 odst. 3 zákona o DPH).“

Zpráva ještě doporučuje, aby pro jistotu, zda je využit správný mechanismus, příjemce plnění písemně prohlásil, že přijaté plnění použije výlučně pro účely, které nejsou předmětem daně, resp. příjemce ve vztahu k danému plnění nevystupuje jako osoba povinná k dani. 

Přímé daně – spíše jen menší úpravy

U daně z příjmů fyzických osob přestává platit tzv. povodňová stokoruna (návrat hodnoty slevy na poplatníka na 24 840 Kč pro zaměstnance, pro daňová přiznání za rok 2011 platí stále 23 640 Kč). V souvislosti se změnou snížené sazby DPH se navyšuje sleva na dítě o 1 800 Kč ročně. Navzdory diskuzím se zatím nepřipravují žádné změny v paušálech. Existují již však úvahy o jejich snížení nebo omezení možnosti uplatňování slev, a to z důvodu rostoucího nepoměru zdanění zaměstnanců a „skorozaměstnanců“. Ministr financí v poslední době hovořil také o odstranění „daňových tabu“ v případě negativního vývoje veřejných financí, kam daňové paušály jistě řadí.

Částečně se mění také daň z nemovitostí, kde dochází k úpravě zdaňování zpevněných ploch (zejména v prostoru distribučních center a průmyslových zón) – zvláštní sazba daně z pozemků, nutno podat daňové přiznání za rok 2012.

Vznik jednoho inkasního místa se předpokládal nejdříve v roce 2013 a znamená sjednocení místa výběru a způsobu výpočtu daně z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění. Současná snaha o odstranění co největšího počtu výjimek však byla reprezentována hlavně „bojem o stravenky“, takže byla úspěšná jen částečně. Zjednodušení konstrukce daní z příjmů by však mělo i nadále patřit k vládním prioritám.