Volební speciál: USA a Česko

28.listopad 2012   Autor :  Ladislav Mrklas

Před několika týdny proběhly dlouho očekávané volby amerického prezidenta i podstatné části Kongresu. Odehrálo se ale také další volební klání v České republice. Zatímco v USA šlo o volby vůbec nejdůležitější, v tuzemsku se volila „jen“ krajská zastupitelstva a jedna třetina senátorů. Ať už byly či nebyly jedny i druhé volby klíčové, výsledky jsou každopádně zajímavé. Jejich příčiny, výsledky a důsledky proto rozebírá toto číslo analytického měsíčníku CI Time.

 

Nejdůležitějším faktorům, které ovlivňovaly americké voliče, se ve vstupní analýze věnují Jana Sehnálková a Jakub Lepš. Všímají si role ekonomiky, tzv. Obamovy koalice, financování volební kampaně i schopnosti amerických republikánů postavit současnému prezidentovi dostatečně silného soupeře. 

Z jiné perspektivy komentuje prezidentskou volbu jeden z nejvlivnějších amerických právníků, bývalý děkan na Yale University, Guido Calabresi v rozhovoru, který je symbolicky nazván Americká chybějící možnost volby. Rozhovor rozebírá témata konce umírněnosti americké politiky, nárůst státní moci i loajalitu Afroameričanů. Prof. Calabresi mj. konstatuje, že „když máte jednu stranu, která by měla být kvůli svému původu – či teoreticky – stranou svobodného podnikání, a namísto toho praktikuje merkantilismus; a druhá strana je nejen standardně sociálnědemokratická, ale radikálně levicová, je velmi obtížné si mezi nimi vybírat“.

Dalšími analýzami, které se věnují různým aspektům prezidentských voleb v USA, přispěli Roman Joch, Jan Jireš, Ladislav Tajovský a Martin Vlachynský. První z nich je zaměřena na Obamovu zahraniční politiku, druhá na stav Republikánské strany, třetí na ekonomické pozadí prezidentských voleb v historii i současnosti, poslední pak na ekonomické programy obou kandidátů. 

Druhé téma otevírá politicko-geografický pohled na výsledky krajských voleb v Česku z pera Petra Sokola. Následuje analýza preferenčního hlasování v tomtéž klání, již napsal Matěj Trávníček. Konečně, posledním příspěvkem listopadového čísla časopisu je pohled Luboše Jemelky na perspektivy českého Ústavního soudu po letošních senátních, resp. lednové prezidentské volbě. 

Na poslední letošní číslo se můžete těšit před vánočními svátky. Jeho tématem budou perspektivy podnikání v Česku i změny podnikatelského prostředí v příštím roce. 

A nám nezbývá než popřát Vám inspirativní čtení.